dinsdag 11 september 2012

Nederland kent geen armoede. Wel voedselbanken en stemhokjes..

Een paar weken geleden mocht ik kennismaken met de gulle gaven van de voedselbank. Niet dat ik zelf tot de verworpenen van deze maatschappij behoor die hiervan afhankelijk zijn, dat komt binnenkort nog wel. Nee, een lieve vriendin kwam logeren en nam haar zojuist verkregen weekpakket mee.

Dat men bij de voedselbank afhankelijk is van hetgeen de supermarkten aanleveren kan ik begrijpen, maar toch verbaas-de de inhoud van de twee boodschappentassen mij hogelijk. Wij troffen aan:
vier grote zakken krulslamelange (nog twee dagen houdbaar), twee balen gesneden hutspotgroente (peen en ui), een reuzenzak gesneden andijvie (net op het randje van eetbaar), twee verse paprika's, een dito rode peper, een pakje snelkookrijst, een pakje nasimix, een etiketloze pot jam (bleek aardbeien te zijn), twee pakjes droge chinese bami, een pak roze koeken, twee pakjes chocoladebiscuits, een pakje dwergpijpjes, een blikje frambozen op sap, twee nog half bevroren gesneden bruinbroden (één van de warme bakker en één van een supermarkt), een bakje voorgekookte magnetronrijst, twee pakjes met ieder drie stronkjes witlof (vers) en twee groothandelszakken met die heerlijke Grano Pardano kaasschilfers (die bij sommige maaltijdsalades zitten).

Als laatste een zak halfrotte tomaten die uit verschillende soorten was samengesteld, en waarbij kennelijk ook lokale volkstuintjes niet ontzien waren...
Wat mij opviel was het totale gemis aan vlees, vleeswaren, koffie, thee en fruit. Over vis heb ik het maar niet eens.  'Nee, fruit heb ik er nog nooit in zien zitten', stelt mijn vriendin met zekerheid. Vreemd: er blijft dagelijks behoorlijk wat fruit onverkocht liggen bij de supermarkten. Dat zal dus wel vernietigd worden: één der grootste schandes van deze tijd. Zelf loop - pardon liep, want ik kom er niet meer - ik mij regelmatig kapot te ergeren bij de C1000 waar zelfs een kwartier voor sluitingstijd niets in de afprijzing ging. 

Maar goed, dat voedselpakket dus. Moeilijk om daar een menu mee samen te stellen, en zeker voor een carnivoor. Het was een uitdaging om verder zo weinig mogelijk kosten te maken en toch lekker te eten... Uiteindelijk was er met behulp van een nog snel gekocht doosje champignons en wat tauge, een paar eieren en een zakje pindasauspoeder alle hutspotgroente, paprika's en het pepertje een heerlijke Gado-gado te maken. Daar kwam de rijst en de mie goed bij van pas: er was genoeg om vier dagen van te eten. De lof verander-de met een dressing van koffiemelk, mayo, citroensap, zwarte peper en bieslook, een handje kaassnippers en het nog eetbare deel van de andijvie in een frisse salade. De krulsla hebben we uitgedeeld in de wijk, want wat moet je in je uppie in hemelsnaam met zoveel niet lang houdbare sla. Het blikje frambozen op sap  (nooit kopen, het is alleen maar smurrie met pitjes!) lepelde nog wel lekker weg, de volgende ochtend bij het ontbijtje in bed.

Toch maar eens gebeld met de overkoepelende instantie van de voedselbanken in Nederland, Voedselbanken Nederland genaamd. 'Klopt het dat er geen fruit zit in de voedselpakketten?'. 'Ja en nee', was het antwoord. 'Het aanbod bepaalt de samenstelling van de voedselpakketten, en het pakket dient beschouwd te worden als aanvulling op de gebruikelijke boodschappen'. Aha, vandaar dat er met het heetste weekend van het jaar in zicht hutspotgroente verstrekt wordt: daar komen de winkels niet van af. De woordvoerder van Voedselbanken Nederland lacht wat om mijn opmerking dat ik blij verrast was in het pakket duurder brood aan te treffen dan ik ooit zelf zou kopen. 'Zo ziet u maar, hoe minder geld hoe lekkerder eten'. 

Mijn oog valt tenslotte nog op een stukje www.voedselbankennederland.nl dat ik u niet wil onthouden. Het behelst de halsstarrige ontkenning van armoede door de Staat, waardoor ons land MILJOENEN EURO'S aan rechtmatige voedselhulp van Brussel misloopt. Denk hier even aan terug als u morgen in het stemhokje staat.

"Waarom wil onze Tweede Kamer niet dat elke Nederlander genoeg te eten heeft?
Het probleem:Méér dan 1 miljoen Nederlanders leven in armoede, waaronder 380.000 kinderen! Elke dag hebben naar schatting enkele honderdduizenden Nederlanders te weinig te eten. Door de crisis krijgen de voedselbanken elke dag méér cliënten en er is te weinig voedsel beschikbaar. Een aantal voedsel-banken werkt al met een wachtlijst!

De Europese Unie heeft een voedselhulpprogramma bestemd voor àlle lidstaten. Dit jaar wordt voedsel ter waarde van 500 miljoen euro verdeeld onder de landen die zich daarvoor hebben aangemeld. Nederland is daar niet bij, wèl landen als België, Luxemburg en Frankrijk.
18 miljoen burgers uit meer dan 20 landen ontvangen granen, aardappels, rijst, pasta, zuivel, vlees en vis. Als Nederland mee zou doen, zou in één klap voedsel ter waarde van 15 miljoen euro beschikbaar komen! Deze voedselhulp wordt door de Europese Unie betaald en kost Nederland NIETS! Een simpel verzoek van onze regering aan Europa is voldoende. De voedselbanken zorgen ervoor dat het voedsel bij de mensen terecht komt die dat het hardst nodig hebben
Eind mei 2012 werd in de Tweede Kamer opnieuw een motie ingediend. Daarin werd de regering verzocht wèl gebruik te gaan maken van het Europese voedselhulpprogramma.
Vóór de motie stemden:CDA, ChristenUnie, Partij van de Arbeid, SP, Partij voor de Dieren en fractie Brinkman.
Tegen de motie stemden echter: GroenLinks, D’66, PVV, SGP en VVD, waardoor de motie werd verworpen!
 

De meerderheid van de Tweede Kamer weigert dus Nederlandse burgers die te weinig te eten hebben gebruik te laten maken van dit gratis Europese voedselhulpprogramma!
Argument: voedselhulp is sociaal beleid en daar is elke lidstaat zelf verantwoordelijk voor.
Een onbegrijpelijk argument omdat we als grootste nettobetaler van de Europese Unie wèl aan dit voedselhulpprogramma meebetalen. De meer dan 20 andere landen die wel voedselhulp aanvragen, krijgen nu meer omdat het deel dat eigenlijk voor ons land bestemd is verdeeld wordt tussen die landen!
Het argument van onze regering om geen gebruik te maken van het Europese voedselhulp-programma is dus dat Nederland zèlf verantwoordelijk is voor de eigen voedselhulp als onderdeel van het sociaal beleid.
Daarom werd eind mei 2012 een motie in de Tweede Kamer ingediend. Daarin werd de regering verzocht in overleg te treden met de voedselbanken om te zoeken naar alternatieven om de wachtlijsten voor voedselhulp op te lossen.
Vóór deze motie stemden:ChristenUnie, D’66, GroenLinks, Partij van de Arbeid, Partij voor de Dieren en SP.
Tegen deze motie stemden echter:CDA, PVV, SGP en VVD, waardoor de motie werd verworpen!
 
Oproep Namens alle cliënten en vrijwilligers van de voedselbanken roepen we alle partijen in onze Tweede Kamer op niet langer te accepteren, dat er ook in Nederland veel volwassenen èn veel kinderen(!) zijn die elke dag te weinig te eten hebben. In een beschaafd en rijk land als Nederland zou dit probleem samen met de voedselbanken snel moeten worden opgelost..."

Zoals ik al zei, denk hier even aan als u morgen in het stemhokje staat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten